Hitpercek
Ferenc pápa
A mártírhalál forrasztja egységbe a világban ma is üldözött keresztényeket.
A hitük miatt ma is elszenvedett üldözés és mártírsors miatt még nagyobb szükség van a kereszténység egységére - hangoztatta Ferenc pápa a Karizmatikus Megújulás mozgalom ötvenedik évfordulóján a római Circus Maximus mezején tartott virrasztáson szombat este.

 
    Ferenc pápa beszédében a világ különböző térségeiben élő keresztények sorsáról szólt hangsúlyozva, hogy több keresztény hal mártírhalált hite miatt korunkban, mint a keresztényüldözések első évszázadaiban. 
    "Nem kérdezik meg tőlük, hogy katolikusok, reformátusok, evangélikusok-e, (.) csak azért, mivel keresztények, elvágják a torkukat és kész" - mondta a katolikus egyházfő. Ferenc pápa kijelentette, a keresztényeket ma kiontott "vérük ökumenizmusa, a mártíromság" egyesíti. Hangsúlyozta, a keresztények egysége ezért "sürgetőbb most, mint valaha volt". 
    Ferenc pápa szavait mintegy negyvenezren hallgatták a Circus Maximusban tartott szabad ég alatti virrasztáson. Több mint százhúsz országból érkeztek Rómába a Karizmatikus Megújulás lelkiségi mozgalom tagjai, hogy Ferenc pápával ünnepeljék fennállásuk ötvenedik évfordulóját: pünkösdisták, evangélikusok és reformátusok, akiket öt püspök és 600 pap kísért. A virrasztáson mintegy húsztagú magyar csoport is részt vett.
    A mozgalom 1967-ben vette kezdetét a Szentlélek Kongregáció által fenntartott pittsburghi Duquesne egyetem egyik lelkigyakorlatával. A mozgalom azóta majdnem minden kontinensen elterjedt: a Vatikáni Rádió adatai szerint Európában leginkább Franciaországban és Olaszországban van jelen, és már a kelet-európai országokban is. Magyarországon az első karizmatikus csoportok a hetvenes évek közepén alakultak meg. 
    Ez volt az első alkalom, hogy Ferenc pápa részt vett a Circus Maximusban gyakran rendezett vallási események egyikén. Róma belvárosában rendkívüli biztonsági készültség lépett életbe az egyházfő jelenléte miatt. 
 
 
Forrás:MTI 2017. június 3., szombat 20:19
  

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu