Hitpercek
Ferenc pápa
Ferenc pápa szerint a zsidó és a keresztény vallásnak közösen kell szolgálnia az emberiséget.
A zsidó és a keresztény vallás közötti múltbéli ellentétek feloldását, a keresztények és zsidók közötti barátság erősítését szorgalmazta Ferenc pápa a Barátság Bibliája című könyv előszavában, amelyből a l Osservatore Romano szentszéki napilap közölt részleteket szerdán. A pápa szerint a két történelmi vallásnak közösen kell szolgálnia az emberiséget. 
 
    Ferenc pápa kijelentette, tudatában van, hogy a "tizenkilenc évszázad zsidóellenes kereszténységgel" szemben kevés a néhány évtizede tartó párbeszéd. Mégis - mint hangsúlyozta - az utóbbi időben a helyzet változott és "nagyobb intenzitással kell dolgozni a bocsánatkérésen és a kölcsönös ellentétek okozta károk enyhítésén" - írta a katolikus egyházfő. 
    A pápa a Barátság Bibliája című, a Torah részletei, a Pentateuchus (az Ószövetség első öt könyve) zsidó és keresztény kommentárjai alcímű könyvhöz írt olasz nyelvű bevezetőt. 
    A kötet az olasz püspöki kar (Cei) gondozásában január 18-án jelenik meg. Az olasz egyház hagyományosan január 17-én tartja meg a zsidóság napját, amelyet a kereszténység zsidó gyökereinek és a két vallás közti párbeszédnek szentelnek. A zsidóság napját a katolikus egyház Lengyelországban, Hollandiában és Ausztriában is megtartja. 
    Előszavában Ferenc pápa megjegyezte, a keresztények számára "létfontosságú" a zsidó hagyomány ismerete. Kifejtette, a zsidó és a keresztény vallást azonosító értékeket, tradíciókat, " a nagy meglátásokat" az emberiség szolgálatába kell állítani. 
    A pápa hozzátette: a két vallás közti párbeszéd legjobb módja nem a kizárólagos nézetcsere, hanem közös projektek megvalósítása a  kölcsönös barátság tiszteletben tartásával.
 

 
Bemutatták a kiskorúak védelméről szóló vatikáni tanácskozás programját 
 
Plenáris ülések, a szexuális visszaélést elszenvedett áldozatok emlékezése, valamint bűnbánó liturgia is szerepel a kiskorúak védelméről a Vatikánban február 21. és 24. között megrendezendő püspöki találkozón, amelynek programjáról a Szentszék szerdán adott ki közleményt.
 
    Ferenc pápa fogadta a tanácskozást előkészítő bizottság tagjait, az egyházfő elmondta, végig jelen lesz a találkozón. A pápa Federico Lombardi atyát, volt szentszéki szóvivőt nevezte ki moderátornak a találkozó plenáris üléseire.
    Az egyházfő szeptemberben hirdette meg a püspöki találkozót azt követően, hogy tavaly először a chilei, majd az egyesült államokbeli püspöki kar több tagja is lemondásra kényszerült gyermekekkel szemben elkövetett szexuális visszaélések vádja miatt. A tanácskozásra több mint 180 püspököt és szakértőt várnak.
    Alessandro Gisotti megbízott szentszéki szóvivő elmondta: a pápa szeretné, hogy a "püspökök számára teljesen világos legyen, mit kell tenni a kiskorúakkal szembeni visszaélés világméretű tragédiájának megelőzésére és leküzdésére". A pápa tudja, hogy globális problémáról van szó, amelyet csakis globálisan lehet megoldani - mondta. Szándéka az, hogy a tanácskozás a "pásztorok találkozója, nem pedig tudományos konferencia" legyen - tette hozzá a szóvivő.
    A tanácskozás munkacsoportokban folyik majd, illetve lesznek plenáris ülések, közös imák és meghallgatnak egykori áldozatokat is. A találkozó misével zárul.
    Ferenc pápa a római kúriához intézett év végi beszédében kijelentette: az egyház minden szükséges intézkedést megtesz azért, hogy ezen bűncselekmények elkövetőit átadja az igazságszolgáltatásnak. "Az egyház nem fog eltussolni vagy lebecsülni egyetlen esetet sem" - jelentette ki az egyházfő. Elismerte, hogy a múltban többször is a megfelelő "gyorsaság és tapasztalat nélkül kezelték az ügyeket, de ennek soha többé nem szabad megtörténnie".
 
 
Forrás:MTI 2019. január 16., szerda 22:55 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu